BiH iduće godine dobija prvi krematorij

U prvoj fazi radova će biti nadograđena postojeća kapela na Vlakovu i nabavljena peć za kremiranje umrlih osoba

Dugo najavljivana izgradnja krematorija na groblju Vlakovo trebala bi da počne za mjesec, čime će se steći uslovi da uskoro i u našoj zemlji bude moguće kremiranje umrlih osoba, najavio je Asmir Hodžić, izvršni direktor u KJKP Pokop. On navodi da će se izgradnja krematorija odvijati u dvije faze.

Radionice

U prvoj fazi bit će izgrađen objekat, odnosno nadograđena postojeća kapela i nabavljena peć, za šta je rebalansom prošlogodišnjeg budžeta KS-a izdvojeno 300.000 KM, dok je u drugoj fazi planirana izgradnja pratećih sadržaja koje jedno savremeno groblje treba imati, kao što su klesarska i vrtlarska radionica, proširenje parkinga i slično.

– Objekat će sadržavati i prostoriju za opraštanje od umrlih, prostor za identifikaciju, salon za rodbinu, izložbeni salon, trpezariju, prostor za ljekara, administrativni dio, sanitarni čvor i frižidere, kaže Hodžić.

image
Projekat je vrijedan 2,5 miliona KM

On ističe da je za kompletan projekat, sa svim uređenjima i proširenjem parkinga, potrebno oko 2,5 miliona KM.

– Iako je bilo planirano da u ovoj godini bude završena samo prva faza, ministar komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić kazao je da će učiniti sve da obezbijedi i preostala sredstva kako bi se kompletan projekat završio u ovoj godini, dodao je Hodžić.

Opremanje

On podsjeća da izgradnjom ovog krematorija građani BiH više neće morati posmrtne ostatke svojih najmilijih kremirati u Hrvatskoj ili Srbiji, čime će se troškovi transporta i opremanja umrlog po propisima međunarodnog transporta znatno smanjiti.

– Ne treba zaboraviti da ovakav projekat osigurava mogućnost kremiranja pod mnogo povoljnijim uslovima nego što je to sada. Osim toga, izgradnja krematorija od velike je važnosti i zbog zbrinjavanja patohistološkog otpada kao problema s kojim se klinički centri susreću. S ekološkog aspekta krematorij ima višestruki značaj, zaključuje Hodžić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.