Dino Mustafić: Živimo izigravanje demokratije

Žalim što bilo čija kandidatura, i Komšića i ostalih kandidata, očigledno neće biti koordinirani nastup ljevice, kazao je Mustafić

Gost drugog Dnevnika TV 1 večeras je bio reditelj Dino Mustafić. Između ostalog, govorio je o ujedinjenju ljevice, kao i o kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima.

Na pitanje da li je dobra ideja što Komšić javno zagovara ujedinjenje sa SDP-om, ali i to da Nermin Niškić i on ne budu predsjednici, Mustafić je kazao kako mu je teško ulaziti u kvalitet njihovih razgovora.

– Ono za šta smo svi zainteresirani, kao građani BiH koji preferiraju lijeve opcije, to je da se lijeve stanke, prije svega mislim na SDP i DF, u budućnosti ujedine jer smatram da smo ponovo u prilici da se ponove greške sa lokalnih izbora 2016, kada se fragmentarnost lijevih i građanskih stranaka odrazila itekako i na rezultat. Ako se na takve očigledne primjere strateških predizbornih pogrešaka ne reaguje nego ponovo, nekoliko mjeseci pred izbore, pričamo priče o eventualnom ujedinjenju, onda to govori da nešto nije dobro na relaciji uzajamnih razgovora, upozorio je Mustafić.

Govorio je i o kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, za koju smatra da je izraz legitimnosti Komšića kao višegodišnjeg političara sa iskustvom.

– Žalim što bilo čija kandidatura, i Komšića i ostalih kandidata, očigledno neće biti koordinirani nastup ljevice. Ono što me mnogo više zabrinjava od pojedinačnih kandidatura, to je da opozicija mora da shvati da, ako želi da dobije ove izbore, mora pokrenuti neke vrlo važan procese. Jedan od njih je dekriminalizacija unutar sopstvenih redova, suočavanje sa svim zabludama i greškama koje su počinili za vrijeme kratkih perioda svoje vlasti, te jedna vrsta retoričke depatriotizacije jer je nedopustivo da kandidati ljevice, u svojim romantičarsko-patriotskim zanosima, igraju na terenu onih stranaka koje se trude da etnički homogeniziraju svoje glasače, rekao je Mustafić.

Istakao je da je ono za šta se zalažu lijeve stranke jako daleko od onoga što zagovaraju stranke koje imaju dominantno etničku kategoriju.

– Mimo lijevih građanskih stranaka prolaze vrlo važne teme kao što su socijalna nejednakost, odlazak mladih, ozbiljne potrebne reforme u javnom sektoru, u zdravstvu, u obrazovanju, u kulturi. To su stvari gdje bi mi trebali da vidimo da ljevica ima konkretne prijedloge, ideje i rješenja, kazao je Mustafić.

Smatra da je dominantan broj ljudi koji su okupljeni oko političkih organizacija onaj koji je vođen, prije svega, svojim ličnim interesom ili uskostranačkim.

– Mi, nažalost, živimo jedno izigravanje demokratije, jednu vrstu travestije te demokratije u kojima smo nekadašnji kolektivitet kroz savez komunista zamijenili zapravo onim, kako su to kritičari s pravom nazivali, jednoumljem sa partijskim višeumljem. Nadam da još ima vremena da, uz pritisak javnosti, opozicija ponudi onaj alternativni model koji nam je tako prijeko potreban. Mi smo zasićeni mržnjom, etničkom distancom, radikalnom, socijalnom i moralnom bijedom s kojom se suočavamo i zaista nam trebaju nove politike ili čak i novi ljudi, istakao je Mustafić.

Leave a Reply