Dr. Smrt napravio SF kapsulu za bezbolan odlazak na onaj svijet

Dr. Smrt napravio SF kapsulu za bezbolan odlazak na onaj svijet

Iz ideje da posljednji dan na ovome svijetu može biti i uzbudljiv nastao je Sarco. SF kapsula sad je još dizajnerska vizija uređaja za smrt kojeg je osmislio holandski doktor Philip Nitschke, prenose 24sata.hr.

Philip Nitschke poznat i pod nazivom “Dr. Smrt” poznat je kao zagovornik “prava na dostojanstvenu i mirnu smrt” za svakog odraslog čovjeka.

Prije 10 godina objavio je i online priručnik o samoubistvu u kojem je pisao o tome kako bezbolno i mirno umrijeti, a tada ga je opisivao kao kompilaciju najpouzdanijih metoda za samoubistvo, a tada je rekao i kako će uz njega stariji i bolesni sami moći odlučiti žele li živjeti u patnji. Ovaj entuzijast za craft pivo preko stranica svoje pivare prodaje i pakete za eutanaziju, a prije 20 godina je osnovao i organizaciju Exit International koja promoviše pravo na dostojanstvenu smrt.

Sada je razmišljao i korak dalje i osim dostojanstvene smrti, ponudio je tezu oko toga da bi zadnji dan na ovom svijetu mogao biti i najuzbudljiviji. Kako kaže, promišljajući o svom posljednjem danu na ovom svijetu, kaže da je zamislio stroj koji bi “mogao uzdignuti duh”.

Iz te ideje je nastao Sarco, kapsula koja izgleda kao svemirska letjelica iz SF filmova, a koju je dizajnirao holandski dizajner Alex Bannink, piše Nitschke za Huffington Post.

Sarco je tako kapsula iz 3D printera koja omogućava smrt pomoću hipoksije, odnosno stvara okruženje s niskom razinom kisika. Mogla bi se transportirati bilo gdje, pa bi tako njeni korisnici mogli s ovog svijeta mogli otići uz pogled na neku omiljenu lokaciju. Nitschke u svom tekstu navodi i kako je mjesto gdje umiremo jednako važno te spominje film Soylent Green (Zeleno sunce) iz 1973. godine i osjećaj euforije koji nastaje uz hipoksiju.

Opisao je i kako bi cijela stvar radila. Korisnici bi ispunili online test da se vidi njihovo mentalno stanje te bi potom dobili pristupni kod za Sarco uređaj. Nakon što se upiše kod i predaju dodatne informacije, tekući dušik se otpušta i snižava razinu kisika. Za samo minut korisnik će izgubiti svijest, a ubrzo i umrijeti. Smrt u ovom uređaju je, kaže, bezbolna. Nema gušenja i osjećaja borbe za zrak.

Dodaje i kako ovakva smrt neće biti za svakog. Sljedeće godine bi planovi za uređaj trebali biti online i besplatno dostupni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.