Esencijalna lista sa neefikasnim lijekovima

Doktrinarni pristupi za propisivanje lijekova su zastarjeli, a o listi odlučuju dva ili tri ljekara, kažu iz Nezavisnog bloka

Esencijalna lista lijekova Tuzlanskog kantona, iako ima pozitivnih pomaka, još nije usklađena sa smjernicama aktuelnim u svijetu, što dovodi u pitanje i efikasnost liječenja pacijenata, ali dovodi i do dodatnog finansijskog opterećenja zdravstvenog fonda.

Ovo su na jučerašnjoj pres-konferenciji u Tuzli iznijeli doktori okupljeni u Nezavisni blok. Kako je kazao doktor internista Mirsad Selimović, poslanik u Skupštini TK-a i donedavni član BPS-a, nedopustivo je da cijelu listu i smjernice za izdavanje lijekova i liječenje u Kantonu određuje nerelevantna grupa ljudi.

– Smjernice se mijenjaju svuda u svijetu, ali kod nas su i dalje iste. Ono što je 2010. godine bilo na raspolaganju, danas se ne koristi nikako, jer je dokazano kao neefikasno, odnosno daleko manje efikasno od onoga što imamo danas. A danas na našoj listi imamo i lijekove iz 2008. godine, koji su tada bili vrhunac. Tada je rečeno da se oni koriste pola godine maksimalno, ali danas je to pomjereno na obaveznu godinu korištenja, recimo, za one koji su imali infarkt miokarda. Tako je u cijelom svijetu. Kod nas još stoji da se koristi pola godine, kazao je Selimović.

Ipak, doktori su pohvalili promjene koje su napravljene, poput one da pacijenti koji imaju dijabetes više ne moraju boraviti u bolnici da bi počeli dobijati inzulinsku terapiju.

– Ima pomaka, ali ima i stvari koje su i dalje loše. Za pola ovih lijekova, koji se mogu propisati tek nakon hospitalizacije, ona je nepotrebna. To otežava pacijentima, to košta. S novcem koji je tako nepotrebno potrošen možemo daleko bolje stvari uraditi, kazao je Mithad Hajder, dijabetolog.

Smatraju i da tri člana komisije koji odlučuju o esencijalnoj listi, zaposlenik Ministarstva, jedan specijalista ORL i jedan ginekolog, ne bi smjela odlučivati o lijekovima za apsolutno sve oblasti medicine, kao što je trenutno slučaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.