Hapšenja u Sarajevu: Pronađeni oružje, bombe i zastave tzv. ISIL-a

Po nalogu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH u predmetu za terorizam, izvršeni su pretresi na dvije lokacije u Sarajevu.

Tužilaštva BiH i SIPA nakon višemjesečne i opsežne istrage proveli su akciju, u okviru koje policijski djelatnici SIPA, vrše pretrese na dvije lokacije.

Tokom vršenja pretresa, nađena je određena količina oružja, bombi, streljiva, okvirova za automatske puške, noževa, bojnih prsluka, kao i zastave koje asociraju na obilježja i zastave tzv. ISIL- a koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dvije osobe koje koriste navedene prostorije i koje su pod istragom, stavljene su pod nadzor policijskih specijalaca iz SIPA i u tijeku je njihova kriminalistička obrada.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu provodi istragu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela terorizma iz članka 201. stavak 4. KZ BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će nakon policijske obrade, biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Zbog interesa istrage, u ovom trenutku Tužilaštva BiH ne može davati više informacija niti detalja o realizovanim aktivnostima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.