Marko Pavić: Treći blok, ali nakon oktobra

Lider DNS-a govori o pregovorima sa SNSD-om, potrebi za novom koalicijom na bh. sceni, te mogućnostima da ova stranka izađe sama na izbore

Ako platforma DNS-a za opšte izbore kaže više od 100.000 glasača, od 12 do 15 poslanika u Narodnoj skupštini i član Predsjedništva BiH ili predsjednik RS-a, da li to znači da se isključivo nadate pregovorima sa SNSD-om?

– Platforma koju je DNS utvrdio za pregovore s drugim strankama, a ujedno postavio svoje ciljeve, nije nerealna. Mi smo imali na lokalnim izborima 85.000 glasova, to nije povećanje, to je sklad koji nas prati – 15 do 30 posto glasača više svaki ciklus. Ako se to ponovo desi, imamo ispunjene pretpostavke o 100.000 glasača i 12 do 15 poslanika, te jedna od pojedinačnih funkcija.

Otvorena pitanja

S obzirom na to da je Savez za promjene već utvrdio kandidate, normalno je da ostaju pregovori sa SNSD-om i to je naš stari koalicioni partner. Uvjeren sam da ćemo doći do sporazuma koji je u interesu obje stranke.

Kada bi do pregovora DNS-a sa potencijalnim partnerima uopšte moglo doći?

– Do pregovora će doći u narednih sedam dana.

Pošto je Milorad Dodik već rekao da hoće u Sarajevo, dakle, Vi tražite poziciju predsjednika RS-a ili možda premijera?

– Širok je krug funkcija o kojima se može razgovarati. Mi smo platformom postavili samo dva, ali sigurno je da imamo bar još tri-četiri mjesta koja su ravnopravna u pregovorima sa dvije spomenute funkcije. Ostaju neka otvorena pitanja do samih razgovora.

Mislite li da bi, recimo, Nedeljko Čubrilović bio bolji protivkandidat Vukoti Govedarici od aktuelne premijerke RS-a Željke Cvijanović?

– Ne bih licitirao sa imenima, naročito što mi u koaliciji nismo utvrdili zajedničke stavove o kandidatima. Bilo bi neprimjereno govoriti o imenima dok se ne dogovorimo iz koje je stranke kandidat.

Gospodin Čubrilović kaže da biste Vi trebali preuzeti tu odgovornost.

– Pa dobro, Čubrilović je član DNS-a i logično je da podržava svog predsjednika i da ga želi vidjeti na toj funkciji. Ali, to su pojedinačne želje, organi stranke nisu o tome raspravljali niti će raspravljati dok ne razgovaramo s koalicionim partnerima.

Koliko ima istine u tome da Milorad Dodik bespotrebno daje značaj stranci Nenada Stevandića kako bi Vas nervirao?

– Ne može se na takav način umanjiti značaj DNS-a. Nikada nisam prigovorio Nenadu Stevandiću što je u nekom periodu pokušavao vrbovati članove DNS-a, nego sam prigovorio svom koalicionom partneru, koji je pomagao Stevandiću da to radi. Mislim da je to sada svedeno na minimum. Kakvi su odnosi između SNSD-a i Nenada Stevandića, zaista ne znam, ali ovo je politika i tu nema nerviranja.

Treba li Republici Srpskoj treći blok u kojem nema SDS-a i SNSD-a, a u kojem bi bili DNS, PDP i NDP?

– Ne znam ko je inicirao tu priču, da li su stranci, jer sa DNS-om niko nije razgovarao o toj temi. Činjenica je da bi u Bosni i Hercegovini trebalo da se rodi nešto novo. Da li je to treći blok, teško je reći osobito sada, jer mislim da je kasno u godini kada su izbori formirati treći blok, koji nije zaživio i to bi bila iluzija.

image
Pavić: U Prijedoru nema afera i ta se formula može prepisati na više nivoe vlasti

Treći blok se može formirati neposredno nakon izbora, da bi na sljedećim izborima imao neki značajniji uticaj. Dakle, DNS nije učestvovao u razgovorima o formiranju trećeg bloka, ali je očigledno da građani iščekuju da se nešto novo napravi.

Hoće li biti kasno za tu priču poslije oktobra?

– Poslije izbora je vrijeme da se pravi treći blok, ali DNS je sada usmjeren na aktuelnu situaciju, na izbore u ovoj godini, tako da o tome ne razmišljamo.

Niste još isključili mogućnost da DNS izađe sam na izbore?

– Nismo isključili mogućnost, jer je Savez za promjene utvrdio svoje kandidate i ako se ne bismo uspjeli dogovoriti sa SNSD-om, normalno je da izađemo sami na izbore, iako ne bismo bili sami, jer imamo četiri-pet stranaka koje kontaktiraju sa nama i žele da zajednički nastupimo. Mislim da će se dogovor između DNS-a i SNSD-a ipak napraviti.

Kako se često hvalite saradnjom naroda u Prijedoru, imate li recept da to preslikate na više nivoe vlasti?

– Dolaskom DNS-a na vlast u Prijedoru, mi smo napravili dobar ambijent za život građana i povoljan ambijent za privređivanje. Nije to samo naša zasluga, već i koalicionih partnera.

Povjerenje i sigurnost

Ono što je bitno i zbog čega je Prijedor ostvario najveći povratak jeste da je neophodno povjerenje, da se ono što se obeća i izvrši. Drugi element je i sigurnost. U Prijedoru niko ne razmišlja o tome da će mu biti ugrožen život ili imovina, čime je došlo do saradnje svih naroda, nikad niste čuli za neke afere, privrednici dobijaju podsticaje. Nema nijedne firme koja zapošljava radnike iz samo jednog naroda. Ova formula se može prepisati i na druge gradove, entitete i na BiH, ali morate shvatiti da je DNS u politici izabrao put istine, koji je daleko najteži.

Leave a Reply