Mostarski dani Orisa: Arhitekti žele kreirati dijalog u Mostaru

Mostarski dani Orisa: Arhitekti žele kreirati dijalog u Mostaru

Simpozij o arhitekturi i prostoru Mostarski dani Orisa bit će održani od 20. do 22. aprila u Mostaru, u

organizaciji Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar i ORIS kuće arhitekture iz Zagreba. Premijerno bh. izdanje simpozija održavat će se u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, a program će sadržavati predavanja nagrađivanih i uglednih domaćih i inostranih arhitekata, saopšteno je iz Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost. Svi učesnici i učesnice imat će priliku upoznati izvrsnost i složenost nagrađivanih arhitektonskih djela te diskutovati i družiti se sa stručnom i poslovnom javnosti iz Bosne i Hercegovine i regije.

image
Senada Demirovic Habibija: Projekat će se u narednim godinama razvijati

– Istraživanjem arhitekture i umjetnosti nastojimo kreirati dijalog u Mostaru koji je tokom devedesetih godina proteklog stoljeća preživio veliko fizičko i mentalno razaranje. Ponosni smo što imamo priliku započeti priču Mostarskih dana Orisa i nadamo se i vjerujemo da će se projekat u narednim godinama dodatno razvijati, istakla je u ime organizacionog odbora, Senada Demirović Habibija, te iskoristila priliku da zahvali hrvatskom arhitektu Andriji Rusanu i Kući arhitekture Oris iz Zagreba, koji su pružili podršku u organizaciji simpozija.

Mostarski dani Orisa 2018 zvanično će biti otvoreni u petak 22. aprila u 18 sati panel-diskusijom o temi “Arhitektura kao društveno odgovorna praksa”. Učesnici panel-diskusije bit će umjetnik i kreativni direktor Fondacije za savremenu umjetnost i arhitekturu Fargfabriken iz Stockholma, Joachim Granit, arhitekt, osnivač i partner u firmi Normal arhitektura iz Sarajeva, Muhamed Serdarević, arhitektica i kustosica Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, Senada Demirović Habibija, te dugogodišnji urednik eFM radija u Sarajevu, Zoran Ćatić.

image
Mostarski dani Orisa bit će održani od 20. do 22. aprila

U subotu, 21. aprila, predavanja na Main stageu u 10 sati otvorit će Alen Jašarević, njemački arhitekt bh. porijekla, dobitnik brojnih nagrada kao što su Arhitektonska nagrada Augsburga i nagrada Collegium Artisticum, a nakon njega publici će se predstaviti i turski arhitekt Han Tümertekin, dobitnik “Aga Khan” nagrade za arhitekturu. Svoj rad predstavit će i hrvatski arhitektonski studio 2 Arhitekta, nagrađen American Architecture Prize i mnogim drugim značajnim nagradama, te svjetski poznata firma Snøhetta, dobitnica “Aga Khan” i “Mies Van de Rohe” nagrada za arhitekturu.

Posvećujući posebnu pažnju djeci i mladima i značaju njihove budućnosti i obrazovanja, kao popratni sadržaj Mostarskih dana Orisa organizovan će biti i interaktivni program za djecu i omladinu Arhitektura, prostor, dizajn. Simpozij će zvanično biti završen posjetom porodičnom imanju Stanić, za koje je Projektni biro 2 Arhitekta osvojio nagradu American Architecture Award.

Leave a Reply

Your email address will not be published.