Nabaviti zdravo posuđe

Postoji nekoliko vrsta materijala, odličan izbor u vašem domu su emajlirano posuđe, silikon, staklo i bambus

Kvalitetno posuđe će pomoći u poboljšanju okusa hrane i dobrom zdravlju, zbog čega je najbolje upotrebljavati posuđe koje je napravljeno od keramike ili stakla. Uvijek treba prednost dati nereaktivnom ili inertnom posuđu. Reaktivno posuđe hemijski reagira s drugim tvarima oslobađajući energiju, zbog čega posude za pripremu jela i hrana mogu međusobno reagirati. Temperatura je ta koja utječe na reaktivnost jer kada je hrana vruća, reakcija je brža nego kada je hladna.

image

Za zdravo kuhanje treba nabaviti zdravo posuđe. Postoji nekoliko vrsta materijala, a dok su neki od njih dobar izbor kao što su nehrđajući i ugljični čelik, drugi se smatraju odličnim izborom, a pritom se misli na emajlirano posuđe, silikon, staklo i bambus.

Posuđe od nehrđajućeg čelika. Najmanje reaktivan metal je nehrđajući čelik koji je zdrav i univerzalan izbor, a najbolje je posuđe od hirurškog čelika ili lonci s debljim dnom. Nakon kuhanja je potrebno odmah ukloniti hranu iz lonca kako bi se spriječio okus metala. Ne smije se ribati, a zagorjelu hranu je najbolje odvojiti uz pomoć sode bikarbone.

Posuđe od ugljičnog čelika. Ugljični čelik je savršen materijal za tavu za prženje i wok posuđe, budući da dobro provodi toplinu. Ako želite izbjeći hrđu, potrebno ga je uvijek dobro osušiti i držati na suhom mjestu.

Posuđe od bambusa. Želite li odabrati pribor za kuhanje koji se smatra zdravim i s pristupačnom cijenom, onda je za vas svakako posuđe od bambusa.

Stakleno posuđe. Poput vatrostalnih posuda za pečenje, stakleno posuđe ima pristupačnu cijenu i inertno je. Možete birati između raznih modela gdje ćete sigurno pronaći najbolje za svoju kuhinju.

Silikonsko posuđe. Silikon je jedini nereaktivni materijal, pa je tako sve više proizvoda od sintetičke gume poput lopatica za kuhanje, posuda za muffine i posuda za pečenje. Lako je za čišćenje, fleksibilno i otporno na toplinu do 200 stepeni.

Emajlirano posuđe, ako se dobro čuva, može trajati godinama. Zamka se krije u jeftinijim verzijama s tankim slojem emajla koje može brzo popucati te tako doći u kontakt s hranom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.