Nijemci rješavaju problem: Posjeta Prištini zbog kašnjenja satova u EU

Mnogi satovi širom Evrope kasne jer je frekvencija u strujnoj mreži već neko vrijeme ispod normalnih 50 herca, a uzrok tome je struja na Kosovu koja je slabija

Njemački izaslanik Klaus Tepfer boravio je u Prištini u okviru napora za rješavanje energetskog problema, koji je izazvao kašnjenje električnih satova u EU, javlja Sputnik.

Bivši njemački ministar za zaštitu životne sredine razgovarao je sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koji je obećao saradnju u vezi sa tim pitanjem, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.

“Haradinaj je od međunarodne strane, ali i od Vlade Srbije zatražio sprovođenje Briselskog sporazuma o energetici, koji predstavlja konačno rješenje problema u energetici”, navodi se u saopštenju.

Elektromreža Srbije objavila je prošle nedjelje da je sistemska frekvenca električne energije u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat sati električne energije, a uzrok tom nedostatku je konstantno odstupanje od programa rada od strane KOSTT (kosovske elektromreže) u periodu januar – februar 2018. godine.

EMS je naglasila da je KOSTT od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije, nakon pritisaka od strane relevantnih institucija, te je povećanje odstupanja sinhronog vremena zaustavljeno.

Mnogi satovi širom Evrope, kako su mediji pisali, kasne zbog toga što je frekvencija u strujnoj mreži već neko vrijeme ispod normalnih 50 herca, a uzrok tome je struja na Kosovu koja je slabija.

Leave a Reply