Optimizam je kao mišić – ako ga vježbate nabildat ćete pozitivan pogled na svijet

Optimizam je kao mišić – ako ga vježbate nabildat ćete pozitivan pogled na svijet

Negativne misli su poput nekih parazita koji u tišini nagrizaju vaše zdravlje. Možete li da im se suprostavite? Odgovor je pozitivan!

Optimizam je kao mišić – ako ga redovno vježbate, nabildovaćete svoj pozitivan pogled na svijet. Evo nekoliko esencijalnih koraka koje svake nedjelje treba da primjenjujete da otjerate negativne misli.

REFLEKTUJTE O PROŠLOSTI

Sjetite se svojih dostignuća i onoga na šta ste ponosni. Tako ćete se podsjetiti svojih mogućnosti da život učinite boljim.

UŽIVAJTE U SADAŠNJOSTI

Prije spavanja, razmislite o tri dobre stvari koje su se dogodile tog dana. Postaći ćete svoj osjećaj zahvalnosti i smanjiti nivo stresa.

ZAMISLITE BUDUĆNOST

Zamislite svoj bolji život (sa puno detalja) za pet godina. Onda se fokusirajte na ono što znate da možete već sada da postignete.

U stanju konstantnog nezadovoljstva, stresa i pesimizma dolazi do brojnih hemijskih reakcija u našem organizmu koje izuzetno negativno utiču na naše ključne organe.

KIČMENA MOŽDINA

Stresni signal se spušta niz vašu kičmenu moždinu i kroz čitav nervni sistem, dovodeći vaše organe u stanje uzbune.

PLUĆA

Glatki mišići u disajnim putevima se opuštaju. Disajni putevi se zbog toga šire, a disanje se ubrzava da bi odgovorilo povećanim zahtjevima za kiseonikom.

SRCE

Stresni signali dovode do povećanja pulsa i krvnog pritiska a infinflamatorni molekuli poznati kao citokini, šire se krvotokom.

JETRA

Tokom priprema za fizičku reakciju, jetra počinje da razgrađuje glikogen u glukozu – što je nepotreban rad u slučaju da realna prijetnja ili opasnost ne postoji.

BUBREZI I CRIJEVA

Krvni sudovi koji vode do unutrašnjih organa se stežu, smanjujući proizvodnju mokraće i usporavajući varenje – što je dobro samo ako treba da pobjegnete ili se borite, prenosi Men’s Health.

Leave a Reply

Your email address will not be published.