Osvrnite se, pozitivni primjeri su svuda oko vas

USAID je projektima FARMA I i II pomogao veliki broj MSP-ova, a neki od njih su Dječiji klub Mali princ, Export servis i Zlatna kap iz Teslića

Budućnost privrede je u malim i srednjim preduzećima, a to se sve više prepoznaje i u našoj zemlji, te se sve veći broj ljudi odlučuje za pokretanje nekog biznisa. Ne uspiju baš svi, ali svima njima neophodna je pomoć i u pokretanju biznisa, ali i u njegovom opstajanju. USAID je to itekako prepoznao, pa je kroz svoje projekte FARMA I i II pomogao veliki broj poduzetnika.

Upravo ta pomoć bila je povod posjete novinara Tesliću, jednoj od najrazvijenijih opština u Bosni i Hercegovini, i obilasku nekoliko firmi kojima je USAID pomogao. Jedna od njih je Klub za djecu Mali princ, koji je prije skoro godinu pokrenula Sanela Mauzer-Dolić, profesorica engleskog jezika. Na ideju da otvori vrtić došla je zbog potrebe za takvom ustanovom u Tesliću, ali i jer je to oduvijek bila njena želja.

Poseban fond

– Radila sam ranije kao profesor engleskog jezika tri godine, ali to nije bio stalni posao. Nakon toga sam dvije godine radila kao stjuardesa i kada sam uštedjela određeni iznos, odlučila sam da se vratim i pokrenem biznis ovdje. Kada sam počela sa sređivanjem prostora, čula sam za projekt USAID-a, raspitala sam se malo više o tome i naišla na podršku, i njihovu i Opštine. Pomogli su mi da napišem projekt, prošla sam i dobila pomoć od njih. To mi je dosta pomoglo na početku poslovanja jer sam dio sredstava koje sam dobila uložila u plaćanje doprinosa i kirije za prostor u kojem je vrtić smješten, kazala nam je Sanela, koja je dodala i kako su krenuli sa šestero djece, a sada ih imaju 40 i planiraju i dalje da se šire.

image
Sanela Mauzer – Dolić

Međutim, širenje neće ići brzo jer želi da ide sve po pravilima, a u budućnosti se nada da će moći obezbijediti i vlastiti prostor u kojem će biti smješteni. Ono što je najvažnije jeste da se nije pokajala što se vratila u Teslić, ali je istakla kako je pokretanje biznisa koštalo i dosta truda, živaca i novca, ali se isplatilo.

– Ovo je jedno od stotinu preduzeća koje podržava USAID kroz poseban fond koji smo oformili prošle godine za podršku mladim ženama koje žele biti poduzetnice. Cilj nam je da obezbijedimo bespovratna sredstva ženama koje pokušavaju pokrenuti neki biznis. Mislim da je ovaj biznis zanimljiv jer se radi o nekome ko je odlučio da se vrati u BiH i pokrene biznis ovdje, što je pozitivno jer se mladi često pitaju kako da uspiju u ovoj zemlji. Moja poruka je da samo treba da pogledaju oko sebe, da vide da ima pozitivnih primjera, te da je potrebno samo da se potrude i da uspjeh neće izostati, poručio je Peter Duffy, šef misije USAID-a u BiH, te dodao da je cijeli fond ovog programa za žene 680.000 KM, a i opštine su davale svoj doprinos.

Jedan od projekata koje je USAID pomogao jeste i gradnja prilazne ceste za novu industrijsku zonu Lanara, od koje će koristi imati nekoliko firmi koje će tamo biti smještene. Jedna od njih je i firma Export servis, koja se bavi metalopreradom i zaštitom metala.

image
Firma Export imaće koristi od programa pomoći

– U novu industrijsku zonu Lanara planirano je da postavimo tri naše hale, ukupne površine 6.000 kvadratnih metara, u njima će biti smještene linija za galvanizaciju, linija za eloksiranje aluminija, četiri linije za plastifikaciju metala, čime ćemo postati i najproduktivnija firma u BiH i sa kapacitetima i sa gabaritima koje bismo mogli zaštititi. Imamo i poseban objekat koji je namijenjen za mokro farbanje, a tamo ćemo instalirati i sistem metalizacije. Projekt USAID-a je vrlo koristan jer je obezbijedio normalnu komunikaciju naše firme i našeg placa sa glavnim putem. To nam mnogo znači, poručio je Slobodan Kitić, direktor Export servisa, koji je dodao i kako će u toj zoni, osim njih, biti smještene tri firme koje se bave drvopreradom.

Nagrada za kvalitet

Sljedeća destinacija novinara bila je zadruga Zlatna kap, koja je na Balkanskom festivalu sira, koji je održan u Beogradu u februaru, osvojila srebrenu medalju za kvalitet. FARMA projekt pomogao je njima i na samom početku poslovanja, ali i kasnije kada su već postali prepoznatljiv brend.

– Prvu saradnju sa USAID projektom ostvarili smo 2011. godine kada smo radili adaptaciju objekta i tu su nam dosta pomogli da poboljšamo svoj rad. Drugi put su nam pomogli finansiranjem naših kooperanata, tako što su im omogućili da uzmu muzne uređaje, čime smo mi dobili još kvalitetnije mlijeko, a čim je mlijeko kvalitetno, onda imamo i sigurno dobar proizvod. To je rezultiralo i nagradom, a slijedi nam i širenje tržišta i proizvodnje, kazao nam je Maid Smajić, direktor Zadruge.

Trenutno Zlatna kap ima 13 vrsta proizvoda, a za ovu godinu planiraju početak proizvodnje još dvije vrste sira, kao i osvajanje nekih novih tržišta. Trenutno su najviše zastupljeni na domaćem tržištu, ali za ovim sirevima postoji interes i iz drugih zemalja, kao što su Srbija, Turska…

– Sada imamo četiri stalno zaposlena radnika i oko 250 kooperanata, od kojih dnevno otkupimo oko šest tona mlijeka. Zadovoljni smo našim razvojem, kao i činjenicom da građani BiH sve više prepoznaju važnost kupovine domaćih proizvoda, a to svakako prati i kvalitet, poručio je Smajić.

Leave a Reply