Pendeš održala niz sastanaka u Bruxellesu

Pendeš je posebno istaknula veliku važnost procesa euroatlantskih integracija i u tom kontekstu značaj aktivacije MAP-a i provedbu Godišnjeg nacionalog programa (ANP)

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, koja boravi u službenom posjetu Bruxellesu, sastala se danas sa direktorom Direktorata za upravljanje kriznim situacijama (Director of Crisis Managament and Planning Directorate) Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Gaborom Iklodyem.

Pendeš je istaknula potpunu opredjeljenost Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH da kroz svoje djelovanje potiču, ali i doprinose integracijskim procesima, saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Isto tako, Bosna i Hercegovina prepoznaje potencijal za produbljenu suradnju s EU u pitanjima sigurnosti i obrane, a što je predstavljeno i u Strategiji EU za zapadni Balkan.

Istaknuto je i to da je misija EU „Althea“ primjer dobro vođene i uspješno implementirane stabilizacijske misije, koja nije klasična mirovna misija.

Također, tokom posjeta Bruxellesu, Pendeš je održala radni sastanak sa ambasadoricom Nizozemske pri NATO-u Marjannom de Kwaassteniet, te ambasadoricom Francuske pri NATO-u Helenom Duchene.

Na održanim sastancima, Pendeš je posebno istaknula veliku važnost procesa euroatlantskih integracija i u tom kontekstu značaj aktivacije MAP-a i provedbu Godišnjeg nacionalog programa (ANP).

MAP, kao vrlo važan instrument suradnje sa NATO, ima praktične koristi za MO i OS BiH, a posebno u pogledu reformskih procesa na euroatlantskom putu.

Sastancima u Bruxellesu su, između ostalih, prisustvovali i šef Misije BiH pri NATO-u ambasador Almir Džuvo i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić.

Pendeš će se sutra sastati sa pomoćnikom glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku (Assistant Seceretary General for Political Affairs and Security Policy – PASP) Alejandrom Alvarogonzalezom, te sa ambasadorom Španjolske pri NATO-u Nicolasom Pascualom de la Parte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.