Promovisana knjiga Franje Topića: I vjera i kultura imaju istu zadaću

Promovisana knjiga Franje Topića: I vjera i kultura imaju istu zadaću

U okviru Napretkovih uskrsnih dana, u sarajevskom Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu promovisana je knjiga predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak “Vjera i kultura”. Knjiga je u akademskoj zajednici, ali i u širokoj kulturnoj javnosti, izazvala veliku pažnju jer, kako je kazao Mile Babić, jedan od recenzenata, “na suvremen, priopćiv i kritički način raspravlja o temama važnim za život suvremenog čovjeka”.

image
/Senad Gubelić

Jedna od tih tema je i dijalog između različitih kultura, na što se osvrnuo jedan od večerašnjih promotora, kardinal Vinko Puljić.

– U našem podneblju je izuzetno važna kultura dijaloga. Svi znamo da u ratu prva umire istina, a ona se branila našim različitostima. Da bi se dijalog razvijao, potrebno je razvijati i lični identitet i biti siguran u njega. A onda, dijalog uključuje i dvije strane, tako morate poznavati, poštivati i cijeniti drugog i drugačijeg. Članci iz ove knjige mogu pomoći razumijevanju između ljudi i daljem unaprijeđenju te kulture dijaloga, kazao je kardinal Vinko Puljić.

image
/Senad Gubelić

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakao je da posebnu vrijednost knjizi daju recenzije vrhunskih intelektualaca, ali i složenost njegovog istraživanja.

image
/Senad Gubelić

– Ogledi o kulturnom društvu Napredak, koje donosi treće poglavlje ove knjige su važni za sve nas, posebno za nas koji smo uključeni u obrazovanje. Znam koliko se Univerzitet u Sarajevu bori da dadne veći značaj obrazovanju. Želimo i težimo da budemo među najboljim u svijetu, a bez Teološkog fakulteta ne možemo ostvariti našu viziju. Poseban doprinos tom nastojanju upravo daje autor knjige, naglasio je Škrijelj.

image
/Senad Gubelić

Leave a Reply

Your email address will not be published.