Putin: Rusija je spremna na saradnju s Arapskom ligom

Naglasivši da Bliski istok i Sjeverna Afrika prolaze kroz teško razdoblje, Putin je naveo da sukobi u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu svakodnevno odnose nove žrtve i da međunarodna zajednica mora koordinirano djelovati na rješavanju tih kriza

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je liderima Arapske lige da je Rusija spremna na saradnju i podršku u procesu rješavanja kriza u Siriji, Iraku i na Bliskom istoku, javlja Anadolija.

Ured ruskog predsjednika iz Kremlja saopćio je da je Putin uputio poruku čelnicima Arapske lige koji prisustvuju na 29. Samitu te organizacije u Saudijskoj Arabiji.

Naglasivši da Bliski istok i Sjeverna Afrika prolaze kroz teško razdoblje, Putin je naveo da sukobi u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu svakodnevno odnose nove žrtve i da međunarodna zajednica mora koordinirano djelovati na rješavanju tih kriza.

– Rusija je spremna na saradnju s Arapskom ligom u uspostavi regionalne sigurnosti. U novonastaloj situaciji nakon poraza glavnih snaga ISIS-a možemo zajedničkim djelovanjem ubrzati rješavanje mnogih problema, uključujući i političke probleme u Siriji i Iraku, navodi se u Putinovoj poruci.

Putin je također naglasio da se borba protiv terorizma mora nastaviti uz apsolutno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih arapskih država.

Leave a Reply

Your email address will not be published.