Saša Berendika: Jazz Poesy Cabaret okuplja ljude iz različitih sfera interesovanja

“Šangaj” je ljubavna pjesma koju je Nebojša Kuruzović pisao prije nekoliko godina dok je putovao kroz Kinu

Jazz Poesy Cabaret će sutra navečer, u 19.30 sati, u Muzeju savremene umjetnosti u Banjoj Luci, u organizaciji RTRS-a, promovisati spot za pjesmu “Šangaj”.

“Šangaj” je ljubavna pjesma koju je Nebojša Kuruzović pisao prije nekoliko godina dok je putovao kroz Kinu. U nekoliko slojeva je i putopisna i reflektivna, ali prije svega ljubavna. Gitarista, vokal i jedan od idejnih tvoraca JPC-a Saša Berendika kaže za Oslobođenje da je ljubav tema, iako otrcana, jedna od onih vječnih.

Pjesnička slika

– Ljubav prema ženi pokreće na dobro djelo. Kako majkama, sestrama, suprugama na lijep, otmjen, muški način reći “Volim te”, nego kroz pjesmu? Muziku sam napisao još davne 2009. Ali do konačne ralizacije ove pjesme kao i cijelog albuma je došlo kroz saradnju sa bendom “Combine Quartet”, koji sa Kuruzovićem i sa mnom čine Jazz Poesy Cabaret. Momci su raspisali jedan elegantan i vrlo egzotičan aranžman, objasnio je Berendika.

On ističe da je reditelj Mišo Kočić imao potpunu slobodu u kreaciji spota za pjesmu “Šangaj”.

– Kako i koliko je uspio da svojim rediteljskim postupkom transponuje pjesničke slike u svoju, uskoro će publika da vidi i da ocijeni. Veliki doprinos je dao i Aleksandar Zorić kao direktor fotografije, producent, Milan Todorović, montažer Siniša Ćigić kao i cijela ekipa RTRS-a koja je vrlo entuzijatično pristupila radu na spotu. Spot je snimljen za dva dana na dvije lokacije. Set sa bendom je rađen u banjalučkom klubu “Rudi”, a odvojene scene sa “djevojkom u riži” koja je zapravo, snoviđenje, sniman je naknadno, ističe on i naglašava da se pjesma nalazi na izdanju “Ne pravdam se, već se ispovijedam” koje je objavljeno prošle godine. To je prvo izdanje Jazz Poesy Cabareta.

– Na album prvenacu koncem prošle godine u izdanju RTRS-a, našli su se Nebojšini stihovi. Muziku potpisujem ja, a aranžman Jazz Poesy Cabaret. U principu, Jazz Poesy Cabaret ovako i funcioniše. Okupljamo ljude iz različitih sfera interesovanja i branši koji kroz lični rukopis daju doprinos konceptu. Mi nismo striktno muzički band. Naš album je multimedijalni mozaik satkan od studijskog albuma, dvije zbirke poezije, i fotografija nastalih u jednom foto ekperimentu. Neobičan dizajn cijelog mozaika je radio naš prijatelj Željko Babić. Teško je pobrojati sve ljude koji učestvuju u radu JPC. Dakle, stih je polazna tačka, na koju se odgovara, notama, stand upom, kistom, fotoaparatom i evo, na kraju i sa jednim muzičkim spotom, ističe on i podvlači da svi koji dođu na promociju, koja će biti zanimljiva i neobična, imat će priliku da probaju tradicionalni eliksir cjelomudrosti napravljen od riže po kineskom receptu Mau Ce Vida što će se služiti sa čajem od jasmina sa obala dalekih okeana.

Sutlijaš i čaj

– Zapravo, bez velike pompe, napravićemo neformalno druženje sa prijateljima i kolegama, novinarima. Bez klasične press konferencije, poklonit ćemo svakom novinaru pjesmu. Neke ćemo govoriti, a neke Bogami i odsvirati i otpjevati. Bez benda. Samo uz gitaru. Mama Vida će skuvati sutlijaš i kineski čaj za sve prisutne. Miris cimeta bi trebalo da dočara neke daleke predjele Istoka. A riža je ključ pjesme “Šangaj”. A naći će su tu i vino sa Stobijevih plantaža. Bit će to jedna dobra žurka. A šta više od toga, kazao je Berendika.

Već od maja će uslijediti jedna mala koncertna turneja. Jazz Poesy Cabaret nastupit će u Višegradu, Foči, Trebinju, Kozarskoj Dubici, Jezeru i Čelincu, a u toku su pregovori za nastupe na prestižnom festivalu jazz muzike u Nišu u augustu i Petrodžez festivalu u Sankt Peterburgu u drugoj polovini septrembra.

– Međutim, prioritet nam je rad na novom albumu. Neke nove pjesme su već napravljene. Garaža će, ipak, biti najčešće mjesto okupljanja JPC-a do kraja ove godine, najavljuje ovaj muzičar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.