Slučaj prepravljanja ocjena u posuškoj gimnaziji: Da li će biti pokrenuta istraga?

Tužiteljstvo u Širokom Brijegu je u septembru prošle godine zaprimilo dvije kaznene prijave zbog prepravljanja ocjena na kraju školske godine 2016./2017. u Gimnaziji fra Grge Martića

Kantonalno tužiteljstvo Zapadnohercegovačkog kantona oglasilo se saopćenjem za javnost vezano za prošlogodišnji slučaj prepravljanja ocjena u posuškoj gimnaziji.

Tužiteljstvo u Širokom Brijegu je u septembru prošle godine zaprimilo dvije kaznene prijave zbog prepravljanja ocjena na kraju školske godine 2016./2017. godine u Gimnaziji fra Grge Martića u Posušju. Policijskoj upravi Posušje je 22. 9. 2017. godine prijavljen v.d. direktora Gimnazije fra Grge Martića Posušje Ante Jukić zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti. Drugu kaznenu prijavu je 29. 9. 2017. godine podnio dvadeset i jednog profesor pomenute gimnazije.

Putem punomoćnika, profesori su kantonalnom Tužiteljstvu podnijeli kaznenu prijavu protiv v.d. direktora Gimnazije Ante Jukića, kantonalne prosvjetne inspektorice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHK-a Nade Đerek i ministrice tog ministarstva Ružice Mikulić. Ministrica, inspektorica i v.d. direktora prijavljeni su zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja službene isprave.

“S obzirom na to da istraga još nije formalno otvorena, ista nije niti mogla stati. Trenutno se provjeravaju navodi iz kaznenih prijava, što može dovesti do donošenja odluke o neprovođenju istrage ili do otvaranja istrage. Zasigurno će se poduzeti sve radnje u pravcu provjeravanja svih navoda iz kaznenih prijava. S tim u vezi, u Tužiteljstvu su u svojstvu svjedoka saslušani svi podnositelji kaznenih prijava, dakle, ukupno njih dvadeset i jedan. Pored toga, prikupljena je i određena dokumentacija vezana za navode iz prijave. Iskazi svih ovih svjedoka, kao i dokumentacija, ukoliko dođe do otvaranja istrage, služit će kao dokazi u kaznenom postupku”, stoji u saopćenju.

Navodi se da kantonalno Tužiteljstvo neće stati sa prikupljanjem dokaza sve dok se ne provjere svi navodi iz kaznene prijave, i to do najsitnijih detalja.

“Nakon toga će se moći donijeti odluka o neprovođenju istrage ili odluka o otvaranju istrage”, saopćeno je Tužiteljstva ZHK-a.

Leave a Reply