Tuzlaci napustili Savez demobilisanih boraca

Ne žele biti marionete političkih struktura TK-a niti preći preko činjenice da je rukovodstvo Saveza od boraca ukralo više od 120.000 KM

Organizacija demobilisanih boraca Tuzle donijela je jednoglasnu odluku o istupanju iz Saveza demobilisanih boraca TK-a, zbog toga što, kako je saopšteno, šest hiljada boraca iz ovog grada ne žele biti marionete niti interesna grupa aktuelnih političkih struktura, što novih, što starih u ovom kantonu.

Sve je to politika

Kap koja je prelila čašu, kako su kazali, činjenica je da se još niko ne obazire na činjenicu da je rukovodstvo ovog saveza različitim zloupotrebama sebi pribavilo najmanje 120.000 KM.

– Činjenice su neumoljive i nedvosmisleno govore o neviđenoj i brutalnoj pljački Saveza od bivšeg predsjednika u iznosu od 121.000 KM budžetskih sredstava, trošenih na netransparentan i nezakonit način. Znala je o tome i Gutićeva vlada, i vlada prije nje. Svi su znali da se ne posluje preko računa, da se nenamjenski troši novac za gorivo, za reprezentacije, ali se ćutalo. Zato što su te organizacije bile instrument za određivanje toka izbora. Prije je to radila SDA, sad želi i PDA. Pa, pogledajte, ovim strankama jedina je briga prilikom raspodjele vlasti da dobiju boračko i ministarstvo za izbjeglice, kazao nam je Mirza Ahmić, predsjednik ODB-a Tuzla.

image
Hodžić je smijenjen prošle godine

Vječni predsjednik SDB-a Nijaz Hodžić direktno se veže za ove pronevjere novca i upravo nakon insistiranja ODB-a Tuzla prošle godine, ali i angažmana Vlade, koja je odbila slati novac Savezu zbog sumnji u zloupotrebe, dolazi do njegove smjene. Iako je tada izgledalo da se kreće u normalizovanje stanja u SDB-u, odnosno da se poslovanje dovodi u zakonske okvire, ponovo je sve krenulo ustaljenim tokom.

– Pokušali smo uraditi konkretne stvari za demobilisane borce, ali jednostavno Savez je nastavio raditi po svome. Zahtijevali smo i da se stopira novac prema organizacijama četiri podrinjske općine, koje su dio ovog saveza, jer one posljednje tri godine nisu opravdale nijednu marku od dodijeljenog, ali ništa nije bilo ni od toga. Odgovor koji smo dobijali bio je porazan – sve to određuje politika, dodao je Ahmić.

Negativni izvještaji

O zloupotrebama budžetskog novca istragu vodi i Tužilaštvo TK-a, koje je već saslušalo ključne aktere ove afere.

– Tužilaštvo ima u radu ovaj predmet i u toku su istražne radnje vezane za ove navode, saznali smo nezvanično u Tužilaštvu.

Ono što je u cijeloj priči vrlo indikativno, a što ide u prilog ovom što Ahmić govori, jeste da je Ministarstvo za boračka pitanja TK-a redovno dobijalo, ali i ignorisalo negativne izvještaje SDB-a, te mu čak iz godine u godinu nastavilo davati novac.

Pokušali smo doći i do Hodžića, koji je u teškom zdravstvenom stanju, ali nije se javljao ni na jedan od dva broja telefona koja je dosad koristio.

Leave a Reply

Your email address will not be published.