WikiLeaks objavio: Suljagić i Bajrović u inboxu Hillary Clinton

Tekst koji je Slaughter poslala Clinton opisan je kao “veoma moćan”, a poredi stradanja u Srebrenici sa stradanjima u sirijskom Homsu

Među e-mailovima američke političarke Hillary Clinton koje je WikiLeaks objavio prošlog mjeseca našao se i tekst direktora političkog savjeta Građanskog saveza Emira Suljagića i bivšeg predsjednika iste stranke Reufa Bajrovića o ratu u Siriji koji je objavljen u turskom dnevnom listu „Today Zeman“.

Mail u kojem se nalazio i tekst Suljagića i Bajrovića o Siriji je, 11. marta 2012. godine, tadašnjoj državnoj sekretarki Hillary Clinton uputila bivša direktorica za planiranje politike u američkom State Departmentu Anne-Marie Slaughter.

Tekst koji je Slaughter opisala kao “veoma moćan” poredi stradanja u Srebrenici sa stradanjima u sirijskom Homsu. Ona u mailu napominje da su tekst pisali preživjeli iz Srebrenice, odnosno, na kraju mailu objašnjava da je Suljagić preživjeli iz Srebernice i pisac, dok je Bajrović predstavljen kao politički konsultatant u Washingtonu.

Slaighter je tekst Suljagića i Bajrovića pod nazivom “The day after Homs” (Dan nakon Homsa) poslala državnoj sekretarki SAD-a kao pripremu za govor koji je Hillary trebala održati, a koji se ticao rata u Siriji.

Naime, Slaughter predlaže Hillary Clinton da održi govor o snazi nenasilnih pokreta – kako bi se skrenula pažnja na veće sile po tom pitanju, u kontekstu arapskog proljeća. Slaughter, također, podsjeća da podrška pokretu nenasilja raste i među Palestincima.

Clinton je za vrijeme obnašanja funkcije američkog državnog sekretara koristila privatni email server za zvaničnu komunikaciju. Istragom FBI-a identifikovao je 110 emailova koji su sadržavali informacije klasifikovane kao povjerljive u trenutku njihovog slanja, uključujući 65 mailova označenih kao “Tajna” i 22 označena kao “Najviša tajna”.

Direktor FBI-a James Comey je u julu 2016. godine objavio da je istragom FBI-a zaključeno da je Clinton bila “izuzetno nemarna” jer je koristila privatni, umjesto servera State Departmenta, ali da protiv nje nije podignuta optužnica.

Odlukom Comeya istraga protiv Hillary Clinton ponovo je pokrenuta nekoliko dana prije dana održavanja američkih predsjedničkih izbora, a ona je u svojoj knjizi “What Happened” (Šta se dogodilo) ovaj potez FBI-ja i e-mail kontroverzu okarakterisala kao glavni razlog za gubitak predsjedničke fotelje.

Među mailovima, osim poruke koju je uputila Slighter, a u kojoj je u tekst Suljagića i Bajrovića Bosna i Hercegovine je spomenuta u još nekoliko poruka. Među njima je i obavještenje da predsjednik BiH zove Hillary Clinton. No, prepiska o sadržaju razgovora sa Harisom Siladžićem, tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništava BiH je izostala.

image
/WikiLeaks

Leave a Reply